Bra att veta om hur lån fungerar

Så gott som alla lån, oavsett hur stora eller små de är, kostar dig pengar på ett eller annat sätt. Denna kostnad kan tas ut som en procentuell avgift, även kallad ränta, eller som en fast avgift. I vissa fall måste du betala både fast avgifter och ränta på ditt lån.

De fasta avgifterna kan se ut på olika sätt beroende på vad det är för bank. De kan kallas för administrativa avgifter eller aviavgifter. Det är inte ovanligt att dessa är små, men med tanke på att ett stort lån oftast betalas över flera år så kan dessa små avgifter med tiden bli en ganska hög kostnad för dig.

Den procentuella avgiften, själva räntan, kan också se väldigt olika ut hos de olika aktörerna, ett bra tips är att läsa på om detta online, om du kan tänka dig att ta ett lån online. Det är långivaren som bestämmer räntan till just ditt lån. De baserar sina beslut på bland annat ditt kreditbetyg och annan information som de får in när de utför en kreditupplysning på dig.

För bostadslån är räntan oftast låg, åtminstone för bottenlånet. Topplånet, vilket i princip är ett privatlån, har oftast en betydligt högre ränta. Ett bottenlån, vilket är ett utmärkt lån med låg ränta, kan ha en ränta på 1,80 % upp till 2,50 %. Det gäller åtminstone under bra lånetider. Ett topplån ligger oftast mellan 10 och 15 %, vilket är en avsevärt högre ränta. Anledningen till att topplånet är högre är för att långivaren vill ”tvinga” dig att amortera av topplånet så fort det bara går. I den bästa av världar ska du inte ens behöva ta topplånet.

Räntan på ditt lån kan bindas upp i olika intervall. Det är Riksbanken och reporäntan som styr bolåneräntorna. Genom att höja och sänka reporäntan kan Riksbanken styra hur mycket disponibel inkomst de svenska hushållen har. Om reporäntan höjs blir Riksbankens lån till långivarna dyrare, vilket i sin tur innebär att långivarnas bostadslån till privatpersoner blir dyrare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *